Skip to main content
Evenement

Bijna Halloween; een verknipte clown nodigt je uit voor een horrornacht in zijn Groningse spookhuis

By 26 oktober 2019mei 26th, 2020No Comments

Het voormalig pand van gaycafé De Kast in de Oosterstraat werd, want het is bijna Halloween, voor de tweede keer omgetoverd tot het Horror Fun House. Valt er wat te griezelen?

Buiten het voormalig pand van De Kast, achter de Drie Gezusters, wachten twee onheilspellende figuren in een steegje op de bezoekers van het Horror Fun House. Een moordlustige clown en een ondode bruid. Een ijzig vriendelijk ‘goedenavond’ en een glimlach die puntige tanden toont. Vervolgens jagen ze een groepje bezoekers die hun tickets laten scannen goed de schrik aan door ze van achter te besluipen. De toon is gezet.

Welke films moet je zien tijdens Halloween?
Halloween is ook de tijd voor tv-zenders en Netflix om veel griezelige films en series te vertonen. Wie zin heeft, en over stalen zenuwen beschikt, kan zich verpozen met deze films.

Verplicht: de eerste Halloween (1987) van regisseur John Carpenter.

Andere verplichte kost: de originele Texas Chain Saw Massacre (1974) van Tobe Hooper; vanwege de krankzinnigheid ervan.

Zombies: Night of the living dead (1968) en Dawn of the dead (2004) van George A Romero of 28 Days Later (2002) van Danny Boyle.

Zombiefilm met humor: Shaun of the dead (2004).

Ronduit smerig: Zombi 2 (1979) van Lucio Fulci.

Spannende zombiefilm in Koreaanse TGV: Train to Busan (2016).

Klassiekers: The Exorcist (1973), Braindead (1992) (eerste film van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson!) en natuurlijk The Shining (1980).

Horror met knipoog: Re-Animator (1985).

Moderne horror: It Follows (2014), The Babadook (2014) en Hereditary (2018).

Pscyhologisch horror: Rosemary’s baby (1968) of The Tenant (1976) (van Roman Polanski).

Genre van ‘gevonden beelden’: REC (2007), Blair witch project (1999), Sinister (2012) en The Witch (2015).

Regisseur van Halloween John Carpenter maakte ook: The Thing (1982), Prince of Darkness (1987) en They Live (1988). Stuk voor stuk aanraders.

Geheimtip: Let the right one in (2008).

The Walking Dead
Het Horror Fun House gaat verder dan het schrikeffect in ‘gewone’ spookhuizen, zei bedenker Alita Smit. De deelnemers volgen een verhaal, waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren om te ontsnappen uit de achterkamers van de Groningse kroegen. Vorig jaar was het helemaal uitverkocht, dit jaar niet. Dat heeft wellicht iets te maken met een ander evenement wat Halloween Groningen tegelijkertijd organiseert in de Biotoop in Haren: een 3-uur durende live action game gebaseerd op de populaire tv-serie The Walking Dead met 45 acteurs en bijna 200 deelnemers.

Maar we zijn hier voor het spookhuis. In de eerste ruimte wordt het verhaal duidelijk. Een verknipte clown heeft besloten jouw gezelschap uit te nodigen voor een aantal spelletjes. Bloederige spelletjes welteverstaan, want middenin zijn uitleg hakt hij een krijsende vrouw neer.

The Ring
Op de bovenverdieping begint het verhaal dan echt. De eerste opdracht: ‘mijn zusje is verdrietig, willen jullie haar favoriete knuffel voor haar zoeken?’ Door de opdrachten verlies je jouw omgeving tijdelijk uit het oog. En dat is misschien juist de bedoeling. De acteurs die je de stuipen op het lijf jagen zijn prachtig gekostumeerd en de make-up is schrikbarend goed. Als het zusje, duidelijk ontevreden met de door ons gekozen knuffelbeer, als Samara Morgan uit de horrorklassieker The Ring op ons af kronkelt, voel ik toch wat zweetdruppels op mijn rug parelen.

Gelukkig kunnen we daarna snel door naar de volgende ruimtes. De opdrachten en de acteurs houden de vaart er goed in. Tijd om lang na te denken over de oplossing krijgen we zeker niet en soms zijn de opdrachten niets meer dan een dolletje van onze ‘clowneske’ gastheer. Op een gegeven moment verlies ik het overkoepelende verhaal een beetje uit het oog, maar dat maakt de lol er niet minder om.

Pizza
Uiteindelijk mag je je afvragen of het spookhuis eng genoeg was, of fun genoeg; smaken verschillen. Maar er is duidelijk moeite gedaan om het Horror Fun House meer te maken dan een reeks schrikeffecten en griezelig aangeklede ruimtes.

In het spookhuis lopen 25 geweldige acteurs rond die je echt goed laten schrikken en achter de schermen zijn nog veel meer professionals bezig met de grime, kostuums en decors. Er was toch een oprecht gevoel van opluchting toen we weer naar buiten stapten. Opdracht volbracht. Volgend jaar weer. Maar dan graag zonder dat ene ding met die beschimmelde pizza, ik ga niet verklappen wat precies.

Bron: https://www.dvhn.nl/groningen/Bijna-Halloween-een-verknipte-clown-nodigt-je-uit-voor-een-horrornacht-in-zijn-Groningse-spookhuis-24956935.html